Výstava fotografií: Podkarpatská Rus – hory a lidé

08.11.2014 14:51

 

Výstava fotografií dokumentuje krásy ukrajinských Karpat v místech, kudy prochází nově vyznačená červená turistická magistrála. Projekt obnovy turistického značení je hrazen z Česko-polského fóra vlády České republiky jako forma pomoci chudým oblastem pod hřebeny Karpat. Již osmým rokem značkaři z Čech, Ukrajiny, Polska a Slovenska značkují trasy na poloninách a nástupy na ně. Používají český barevný systém značení, který je znám svou propracovaností a názorností a patří k nejlepším systémům na světě s dlouholetou tradicí. V letošním roce bude na Zakarpatské Ukrajině vyznačeno na 1000 km tras v oblasti Užanského národního parku, jezera Siněvir a polonin Boržava, Krásná, Svidovec, Runa a Goverly. Značené turistické trasy pomáhají rozvíjet šetrný a trvale udržitelný cestovní ruch, po nich do údolí přicházejí turisté z celého světa což vytváří motivaci pro místní obyvatele k pronajímání pokojů a poskytování služeb turistům. Velice efektivě takto lze ekonomicky rozvíjet chudé podhorské oblasti Karpat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor fotografií:

 

Mgr. Ivo Dokoupil- koordinátor zahraničních projektů MZV ČR. Od roku 2004 koordinuje projekt rozvoje šetrného cestovního ruchu v Rumunsku v oblasti českých vesnic Banátu (www.banat.cz).  

Od roku 2008 koordinuje projekt obnovy turistického značení na Zakarpatské Ukrajině.

 

 

 

Ivo Dokoupil

fotograf a novinář, koordinátor projektů organizace Člověk v tísni o.p.s., od počátku nepokojů v Kyjevě sleduje a fotografuje dění přímo na místě. Na Ukrajinu jezdí dlouhodobě již dvacet let. Od roku 2008 je koordinátorem projektu obnovy turistického značení na Ukrajině.

Internetové zdroje

Blog autora fotografií: ivodokoupil.blog.idnes.cz

aktualne.cz Kontakt ivo.dokoupil@tiscali.cz